keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Uunissa paahdetut punajuuret salaattipedillä

Siis mistä lähtien mä oon tehny näin taivaallisen hyviä salaatteja?!



Ennen tein aina vaan fetasalaattia (joka on kyllä edelleenkin mun luottosalaatti ja aina hyvää). Mutta nyt kun on kokeillut vähän uusia juttuja, niin täytyy kyllä sanoa, että tämä äsköinenkin tuotos oli jälleen aivan mahtava! Ja tämä ihanainen tuoksu, joka tulvii keittiöstäni, oooh! Valkosipulia ja tuoretta oreganoa! Leikittelen ajatuksella, että naapurit nuuhkivat täältä päin tulevaa ilmaa kateellisena ja miettivät mitä ihanaa se yksi jälleen kokkaa :D

Mutta niin, siihen salaattiin. Punajuurihimo nimittäin iski jälleen. Se vain tulee, eikä sille voi mitään. Punajuuria on vain saatava!

Himoitsin punajuurten ja homejuuston yhdistelmää ja meinasin vain tehdä yksinkertaisen salaatin, jossa pähkäilin ensin vain sen suhteen, että laitanko punajuuret salaattiin kypsänä vai raakana ja mitäs muuta kivaa siihen salaattiin keksittäisiin..

Olin kyllä jo käynnyt kaupassa, kunnes kotona tajusin, että enpä tainnut lopulta keksiä siellä kaupassa yhtään mitään "muuta kivaa" salaattiin (vaikka joskus yksinkertaiset asiat ovat niitä parhaita, nyt teki kuitenkin mieli vähän kikkailla). Olin todella ostanut vain punajuuria, homejuustoa ja salaattia. Noh, kaivoinpas Jamie Oliverin Alastoman kokin paluun kirjahyllystäni ja johan löytyi jotain jännää! Uunissa paahdetut punajuuret ja valkosipulit. Täydellinen idea syyssalaattin; salaattipeti, jotain lämmintä ja tietenkin jotain juustoista!

Tämä nyt ei ole ihan alkuperäinen resepti, vaan muunnos siitä. Esim. alkuperäisessä reseptissä neuvotaan käyttämään balsamiviinietikkaa, mutta koska sitä ei kaapistani löydy, käytin ruokalusikallisen valkoviinietikkaa. (Balsamiviinietikkaa tuli ohjeen mukaan 10 ruokalusikallista.) Myös hunajan lisääminen kastikkeeseen oli oma ideani.

Homejuusto on täydellinen kaveri näille makeille punajuurille, mutta punajuuret toimivat varmasti myös sellaisenaan lisukkeena. Kastikkeen tuoksu on aivan ihana! Varsinkin hunajan, valkosipulin ja oreganon yhdistelmä, oh! Jos et ole turhan tarkka karppi, laittaisin ehkä jopa enemmän hunajaa, mutta vain hitusen. Tämä on nimittäin hyvää jo näinkin.

Uunissa paahdetut valkosipuliset punajuuret,
2-4 annosta nälästä ja muusta tarjottavasta ruoasta riippuen

n. 500g punajuuria
n. 6kpl valkosipulinkynsiä

Kastike
6 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa
kourallinen timjamia tai/ja oreganoa
pippuria
suolaa

Lisäksi
erilaisia salaatteja (itselläni jotain salaattisekoitusta ja pinaattia)
aurajuustoa
pähkinöitä ja/tai siemeniä

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Varaa iso foliopala, johon saat ainekset käärittyä pakettiin.

Jos olet fiksu, ostat monta pientä (n. golfpallon kokoista) punajuurta, jotka täytyy Jamien mukaan vain harjata puhtaiksi ja tunkea uuniin sellaisinaan. Alkuperäisen ohjeen mukaan myös valkosipulit heitetään folionyyttiin kokonaan ja kastikkeen ainekset heitetään yksitellen sekaan ja nyyttiä paistetaan uunissa vähintään tunti, kunnes punajuuret ovat pehmenneet.


Itse ostin kolme suht isoa punajuurta ja ruoanvalmistuksen nopeuttamiseksi, kuorin ja kuutioin ne melko pieneksi. (Olis voinu kyllä suoraan vaikka vaan viipaloida ohuiksi.) Valmistin kastikkeen erikseen puristamalla puolet valkosipuleista oliiviöljyn, viinietikan, hunajan, pippurin, suolan ja hienonnettujen yrttien sekaan. Toiset puolet valkosipulinkynsistä viipaloin punajuurten joukkoon. Kaadoin kastikkeen koko setin päälle ja paistoin folionyyttiä uunissa n. 45min. Jätin omani aika rapsakoiksi, että salaatissa olisi enemmän purtavaa. Pääasia, että punajuuret ovat kastikkeen kanssa uunissa sen verran, että maustuvat kunnolla. Mutta makuasioita nämä, toiset pitävät täysin kypsistä punajuurista, toiset raa'oista.
Valkosipulit sensijaan ehtivät paistua aivan pehmeiksi ja ne olivat ihania!

Kokoa lautasille salaattipeti, laita päälle hieman jäähtyneet punajuuret (ja kaavi vähän "paistolientä" salaattikastikkeeksi), murusta tai kuutioi homejuusto ja ripottele päälle vielä halutessasi erilaisia pähkinöitä ja/tai siemeniä ja tuoretta oreganoa.


Kokkailu on muuten ihan paras tekosyy olla lukematta kemian kokeeseen.. Ties vaikka illalla vielä leiposin juustokakun Atkinsin tyyliin!

7 kommenttia:

  1. Voi hyvänen aika, Kermaperse, millaisia reseptejä väännät! Tässä menee nyt tämän illan ruokailut pakosta uusiksi, kun täytyy lähteä kauppaan etsimään punajuuria. Edelliset punajuuret syötiin eilen illalla miehen (britti, joka inhoaa punajuuria!) ällistykseksi lettuina (ohje oli jostain netistä, en muista kenen) ja päälle virittelin aivan ihanan valkosipulia pursuavan majoneesi-kreikkalainen jukurtti -kastikkeen. Tässä alkaa lihoa ihan väkisin. Mieheltä muuten tuli jo kommentti, että hän inhoaa vain sellaisia punajuuria, mitä Englannissa perinteisesti syödään: kitkeriä etikkaliemeen tapettuja yksilöitä. Punajuurivallankumous on alkanut! Kiitos uudesta, ihanasta reseptistä!

    VastaaPoista
  2. Moikka,
    olenkin kerran tainnut eksyä tänne.
    Hauskoja kokkailuhetkiä.
    C U.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi, uuh, punajuuriletut ja tuo kastike kuulostaa mielenkiintoiselta! Todellakin, punajuuret ovat vallankumouksellisen ihania ja turhaan aliarvostettuja!

    Ja väitän, että hyvä ruoka ei lihota! Sitä syö arvostaen ja kohtuudella, mutta kuitenkin sen verran, että tulee täyteen. Sitten ei tarvita enää mitään turhia välipaloja tai naposteluja. Varsinkin rasva pitää ainakin minut pisimpään kylläisenä ;) Hiilihydraatit aiheuttaa verensokerin heilahtelua ja siten "ylimääräistä" nälkää.

    VastaaPoista
  4. Uunissa kypsennetty punajuuri ja siita tehdyt salaatit on minunkin herkkua! Sopivat mainiosti pahkinoiden ja feta-tai vuohenjuuston kanssa :-)

    VastaaPoista
  5. Tätä pitää tehdä heti ensi viikonloppuna :P Paahdetut ja suolatut kurpitsansiemenet ovat odottaneet kaapissa jo vaikka kuinka kauan, josko löytyisi sopiva salaatti :) Taidanpa mennä pääsiäisenkin tällä salaatilla, vaikuttaa niin houkuttelevalta :)

    VastaaPoista
  6. Uuh, paahdetut ja suolatut kurpitsansiemenet kuulostaa houkuttelevalta kaverilta punajuurille :) Maukasta pääsiäistä siis! :)

    T:Kermaperse, joka ei jaksa kirjautua sisään omalle tilille :D

    VastaaPoista
  7. Piti tulla sanomaan, että salaatti oli taivaallista :P Laitoin vieläpä päärynöitä siihen joukkoon...kokeilepa joskus :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...